- Zwalczanie:
– chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpień, wykrywanie i likwidacja ognisk tych chorób
– chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego
- Monitorowanie zakażeń zwierząt
3.Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego
4.Przeprowadzanie:
– kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu
- Sprawowanie nadzoru nad:
– bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej
– wprowadzeniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
– wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt
– zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego
– przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt
-przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt
– przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie
6.Prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych zwierząt
7.Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej
- Prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego
- Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność nadzorowaną z zakresu:
– przewozu zwierząt
– organizowanie targów, wystaw, pokazów
– obrotu zwierzętami i ich skupu
– prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku
– prowadzenia punktu kopulacyjnego
– prowadzenia zakładu drobiu
– prowadzenia chowu i rozrodu ryb
– prowadzenia schronisk dla zwierząt
– chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
– utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów
– zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
- Kontrole nad prawidłowością realizacji zadań przez lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii
- Przygotowywanie decyzji w I-ej instancji
- Prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących przepisów
- Współpracowanie z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego
Informacje
– higiena żywności
-pasze i utylizacja
– choroby zakaźne
– drób
-akty prawne